Wat zijn de symptomen? Wat kun je zelf doen?
Rugklachten bij paarden komen regelmatig voor en kunnen verschillende oorzaken hebben. Rugklachten zijn altijd belangrijk om serieus te nemen en tijdig actie ondernemen draagt bij aan het voorkomen van verergering van problemen. In deze blog bespreek ik de verschillende aspecten van rugklachten bij paarden.
De brug tussen voor- en achterhand
Rugklachten bij paarden kunnen verschillende oorzaken hebben. De ruiter zit op een sterk maar toch kwetsbaar deel van de wervelkolom. De borstwervels vormen samen met de lendenwervels als het ware een brug tussen de voorhand en de achterhand van het paard, hierbij lazen we net dat de voorbenen verbonden zijn via de weke delen (o.a. spieren). Daarbij dragen paarden meer dan 60% van hun lichaamsgewicht op de voorhand. Deze factoren spelen een belangrijke rol in de noodzaak van een goede ontwikkeling van de spieren die ervoor zorgen dat de wervelkolom goed kan functioneren.
Oorzaken rugklachten
Er zijn verschillende redenen waardoor rugklachten bij paarden kunnen ontstaan. Denk aan onjuiste training, een niet goed passend zadel, overbelasting van de wervelkolom en spieren. Ook trauma door een valpartij of de lichaamsbouw (conformatie) van het paard kan voor een verhoorde kans op rugklachten zorgen. Daarnaast kunnen ook problemen (stijfheid, verzuring) van spieren, gewrichten of zenuwen in de rug bijdragen aan rugklachten. Het is belangrijk om de oorzaak van de klachten te achterhalen om een passende behandeling te kunnen starten.
Symptomen van rugklachten bij paarden kunnen variëren van milde stijfheid en gevoeligheid in de rug tot ernstige pijn en zelfs kreupelheid. Andere symptomen kunnen zijn: moeite met buigen, verzet bij het zadelen of rijden, problemen met het verrichten van bepaalde oefeningen of houdingen, verminderde prestaties en gedragsveranderingen.
Gedrag en rugpijn
Er zijn verschillende wetenschappelijke onderzoeken gedaan naar rugklachten bij paarden. Zo is er onderzoek gedaan naar de relatie tussen rugklachten en het gedrag van paarden, waaruit blijkt dat paarden met rugklachten vaker gedragsproblemen vertoonden. Lees hier ook meer over op o.a. https://www.24horsebehaviors.org/ .
Wat kun je doen?
Als je vermoedt dat je paard rugklachten heeft, is het belangrijk om een dierenarts of dierfysiotherapeut te raadplegen voor een juiste diagnose of behandeling. De fysiotherapeut kan een uitgebreid onderzoek uitvoeren om de oorzaak van de klachten te achterhalen en een behandelplan op maat op te stellen.
Bij problematieken die verergeren en niet afnemen is het altijd raadzaam om je dierenarts te benaderen voor de juiste diagnostiek. Daarnaast is het regelmatig laten controleren en eventueel laten aanpassen van het zadel door een gecertificeerd zadelpasser van groot belang. Zelf kun je regelmatig voor en na het rijden met je hand over de rugspieren van je paard voelen door enkele keren met je hand over de spieren langs de wervel kolom te glijden, doe dit bijvoorbeeld 3 keer achter elkaar en begin met lichte druk en bouw dit op naar een matige tot stevige druk en kijk hoe je paard hierop reageert zowel links als rechts. Reageert je paard door de rug hol te trekken, negatief oren spel of andere negatieve reacties. Neem dan contact op met een dierfysiotherapeut of dierenarts afhankelijk van de mate van de klachten.
Behandeling door de fysiotherapeut
De behandeling van rugklachten bij paarden kan bestaan uit fysiotherapeutische massage, mobilisatietechnieken gericht op verbetering van bewegelijkheid van de wervelkolom en vermindering van pijn. Behandeltechnieken en oefeningen ter ontspanning, het op lengte brengen of versterking van de rugspieren kunnen hier onderdeel van zijn. Ook denkt de fysiotherapeut met jou mee over aanpassingen in training en/of belastbaarheid van je paard. Het belangrijkste is het vinden van een duurzame oplossing van de problematiek zodat jouw trouwe viervoeter zich weer optimaal en happy kan bewegen op dat niveau passend bij paard en ruiter.